Prijava Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *

Islam je svjetska religija

Da bude svjetska religija i da ne bude ograničena na samo jedan poseban narod ili posebno područje spada u neophodnosti islama, čak i oni ljudi koji nisu muslimani znaju da je poziv islama univerzalan i da nije ograničen na poseban geografski teritorij.

Pored toga, postoje brojni povjesni dokumenti da je Poslanik slao pisma i posebne glasnike vođama država poput rimskom caru, iranskom kralju, zapovjednicima Egipta, Etiopije, Šamata kao i vođama raznih arapskih plemena. Svima je upućivao poziv da prihvate ovu religiju, da ne odbijaju prihvatiti islam upozorivši ih na loše posljedice nevjerstva.[1] Da islam nije svjetska religija, ne bi se dogodio ovaj opći poziv i ostali bi narodi i ummeti imali izgovor za neprimanje ove religije.

Dakle, ne može se napraviti odvajanje između vjerovanja u istinitost islama i neophodnosti prakticiranja njegovog šerijata, te za rezultat neke ljude smatrati izuzecima od obaveze praktičnog slijeđenja ove Božije religije.

Kur'anski argumenti da je islam univerzalan

Kao što je ukazano najbolji argument i najvalidniji dokument za dokazivanje ovakvih pitanja jeste Kur'an časni čija istinitost i kredibilitet je već dokazana u prethodnim poglavljima. Čovjek koji samo jednom površno prođe kroz Kur'an sasvim jasno će zaključiti da je njegov poziv javan i sveopći i da nije vezan eksluzivno za jedan određeni narod ili jezik.

Između ostalog u velikom broju ajeta obraća se svim ljudima riječima: O ljudi,[2] ili O djeco Ademova.[3] Svoju uputu upućuje svim ljudima, riječima ljudi[4] i svjetovi.[5] Također, u brojnim ajetima potvrđuje Poslanikovo poslanstvo da je za sve ljude[6] i sve svjetove. U jednom ajetu njegov poziv se tiče svih onih do kojih stigne vijest o tome.[7] S druge strane sljedbenike ostalih religija naziva sljedbenicima knjige (Ehlul-kitab).[8] Potvrđuje poslanikovo poslanstvo u vezi s njima i u principu cilj objavljivanja Kur'ana Poslaniku islama precizira u dominaciji islama nad ostalim religijama.[9]

Uzevši u obzir ove ajete, ne ostaje prostora ni za kakvu sumnju i dilemu u vezi sa univerzalnošću kur'anskog poziva i svete religije islama.


[1] Poslanikova pisma zabilježena su u poznatim povjesnim knjigama, a zbirka njegovih pisama posebno je štampana u knjizi pod naslovom Poslanikova pisma (Mukateber-resul).


[2] Bekare, 21; Nisa, 1, 174; Fatir, 15.


altalt[3] E'araf, 26, 27, 28, 31, 35; Jasin, 60.


[4] Bekare, 185, 187; Ali Imran, 138; Ibrahim, 1, 52; Džasije, 20; Zumer, 41, Nahl, 44; Kehf, 54; Hašr, 21.


[5] En'am, 90; Jusuf, 104; Sad, 87; Tekvir, 27; Kalem, 52.


[6] Nisa, 79; Hadž, 49; Sebe, 28.


[7] En'am, 19.


[8] Ali Imran, 65, 70, 71, 98, 99, 110; Maide, 15, 19.


[9] Tevbe, 33; Feth, 28; Saf, 9.

Prijavite se ili se registrujte