Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja Prelazak na islam
 1. Prelazak na islam


  Selam,
  Imam najboljeg prijatelja kojem bi zelio da pomognem a neznam nacin.On nije musliman, katolik je a ima djevojku koja je muslimanka.Vole se puno i zele ostati zajedno.On zeli da predje na Islam i da nastavi zivot sa njom jer je iskreno voli.zanima me da li je takav brak dozvoljen u Islamu kada muskarac druge vjere predje na islam i ozeni se muslimankom?Sta on treba uraditi da bi presao na islam?Da li prelaskom na islam mora mijenjati ime i prezime?
  Molim vas da mi odgovorite.
  Hvala unaprijed

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog
  Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh

  Da bismo dali odgovor, ukazat ćemo na nekoliko stvari:
  1. Ako je osoba postala muslimanom – iz bilo koje vjere ili pravca, pa čak i da je bila komunist – može se vjenčati bilo kojom ženom muslimankom.
  2. Uvjet da bi neko postao muslimanom je vjerovanje i prihvatanje tri osnovna temelja:
  a) Priznavanje jednog Boga,
  b) Priznavanje poslanstva poslanika Muhammeda, s.a.v.a.,
  c) Vjerovanje u proživljenje i Sudnji dan.
  3. Ako je osoba postala muslimanom, treba za sebe izabrati muslimansko ime, ali uvjet da bi neko postao musliman nije promjena imena već promjena misli i razmišljanja.
  4. Na jednu stvar morate podsjetiti vaše prijatelje: religija je vječna vrijednost koja ispunjava čovjekovu dušu i misao. Ako je mjerilo priskrbljivanja jedne vječne vrijednosti lijepo lice ili strastvena sklonost, tada takvo vjerovanje nije vječno, jer postoji mogućnost da on sutra vidi ljepše lice ili privlačniju djevojku, pa da li će u tom slučaju ostati musliman ili će slijediti pravac nove izabranice?
  Prema tome, treba bolje porazmisliti o tome, jer ako ga je ljepota jedne djevojke odvojila od njegove vjere, treba znati da je Božija ljepota beskonačna i da je na putovanju na Ovom svijetu bolje zbližiti se sa Stvoriteljem ljepote.
  Vi se potrudite da logikom i ukazivanjem na ljepote islamskih propisa učinite da on zavoli islam.

  Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh

×

Log in