Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Razno Fiksna kamata i Lizing
 1. Sali Emruli

  Fiksna kamata i Lizing


  Selamun alejkum uvazeni i postovani Shejh i Braco.

  Nadam se da ce vas ovo pitanje naci u najboljem zdravlju i raspolozenju vas i vase voljene neka Uzviseni Allah podari svim muslimanima Zdravlja, Morala, Cistog Imana i Ljubavi Medjusobno, prema Cistoj Poslanikivoj s.a.s Porodici.

  Zamolio bih vas za objasnjenje u vezi Kredita i Lizinga. Imam prijatelje koji koriste ove bankatske usluge koje ja kao pojmovi razumijem da su haram ali posto danas ina razliciti vrsta kredita i lizing usluga ja nebi htio nikome da tumacim ili tvrdim da je nesto haram ili dozvoljeno ako nisam 100% upucen u tematiku.

  Da konkretiziram radi se o kreditu koji nema progresivnu stavku kamate nego je kredit koji se dogovori izmedju banke i korisnina sa fiksnom stavkom kredita odnosno kamate primjer za 5 godina interes/kamata 5% dali je ova vrsta kredita Zabranjena i Haram. Drugo pitanje je kakav je stav Islama prema Lizing uslugama primjer uzimanje Auta na Lizing uslugi jeli to haram iako znamo da i Lizing kompanije imaju svij interes/kamatu na vrijednos Auta.

  Unaprijed vam se zahvaljujem i nek vam Dragi Allahi podari zdravlje.

  Odgovor

  U skladu s dogovorom direktora Fondacije gospodina Akbara Eydija i reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na web-stranici Fondacije “Mulla Sadra” neće se odgovarati na pitanja iz područja fikha. Stoga vas pozivamo da svoja pitanja iz spomenutog područja uputite na zvaničnu web-stranicu Islamske zajednice (www.islamskazajednica.ba), fetva-i eminu.
  Hvala na razumijevanju.

×

Log in