Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Brak PANIČNI STRAH PRI POMISLI NA SUPRUGU
 1. PANIČNI STRAH PRI POMISLI NA SUPRUGU


  Selam alejkum
  Postovanje
  Upoznao sam djevojku koja je presla na islam preko interneta pretprosle godine (2019) ali zbog nekog postovanja...stida...nisam mnogo pisao toj djevojci...a intezivno smo poceli da pisemo u cetvrtom mjesecu prosle godine...(smijem otvoreno da kazem da sam se zaljubio u njen prakticni islam i htio sam da imam dzemaat kod kuce, da imam suprugu koja ce me podsticati na namaz i koju cu podsticati na namaz) da bi stupili u brak (serijatski i opstinski) u osmom mjesecu...
  Medjutim, desile su se nesuglasice mada nisam vjerovao niti mi je dat predosjecaj da kad ode svojoj djeci (imala je brakova za koje sam znao prije mene) da se nece vratit...Slutio jesam i pitao sam je da li ce se vratiti..uz obecanja i zakletve da hoce...
  Medjutim, kad je presla granicu (iz komsijske je zemlje) javila je da se nece vracati...
  E sad...iako je proslo vec tri mjeseca, ja se potajno duboko nadam da ce se sve smiriti i da cemo se pomiriti...ne cujemo se mada ja pisem na sve moguce strane...
  Moje pitanje glasi:
  Kada legnem da spavam (pospan) u trenutku pomislim na suprugu, uhvati me neko panicno gusenje i razbudim se i od spavanja nema nista...Da napomenem da se ne mogu sjetiti ni jedne lose situacije ili slike kod doticne osobe...
  Ne znam sta da radim...
  Hvala na odgovoru i zelim Vam svako dobro
  Selam

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Prije svega, ponizno molim Svemogućeg Boga da vam donese ono što je dobro i da vam vrati suprugu da nastavite živjeti mirnim, i duhovnošću ispunjenim životom.
  Ali, također, morate riješiti nekoliko stvari sami sa sobom i dati sebi pravi odgovor.
  a) Rješavanje postojećih problema
  Prvo, morate logično i pravedno procijeniti uzrok spora i potom ocijeniti svoj udio.
  Uzvišeni Bog u časnom Kur’anu daje obećanje:
  وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ ‎‏ وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ ۚ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ
  A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: "Ja sam doista musliman!" Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. (Fussilat, 33-34)
  Naravno da je ovo teško, ali je moguće. Stoga prepoznajte nedostatke, odlučite ih nadoknaditi i obavijestite ju o svojoj odlučnosti. Recite da ćete zaboraviti prošlost i započeti novi život zasnovan na ljubavi i duhovnom miru. Iskrene namjere i postupci daju rezultat.
  Božiji je poredak takav da ako se radi s istinom i istinoljubivošću i ako je čovjek odlučan poboljšati stvari, Svemogući Bog šalje mu Svoju dobrotu, blagoslov i milost, brine se o njemu i nadoknađuje štetu.
  Budite uvjereni da će vas Bog, ako imate tako čvrstu odlučnost i iskrenu namjeru, spasiti tog stanja zbunjenosti. Ili će vam vratiti suprugu, ili će oduzeti ljubav iz srca prema njoj, pa će ona u vašim očima postati kao i svaka druga osoba.
  Kur'an kaže – ponekad vam se nešto sviđa, ali vaša dobro nije u tome, a ponekad patite zbog nečega i postajete tužni, ali je vaše dobro i sreća u tome. Stoga će ozbiljna i iskrena odluka riješiti vaš problem.
  b) Podsjećanje na šerijatske propise
  S obzirom na to da ona klanja i poznaje vjerska pitanja, podsjetite je na to da je ona šerijatski i zakonski vaša žena i da je napuštanje zajedničkog života supružnika zabranjeno i da je stalno izložena grijehu prema Bogu. Naravno da ona treba dati odgovor i na to zašto je postupila kako je postupila.
  Ako možete riješite problem i dati mu logičan odgovor koji ona može prihvatiti, onda će se sigurno vratiti. U slučaju da ne prihvati vratiti se s ciljem rješavanja problema, onda je jasno da ona nije konstruktivna i spremna za život i da ne može biti vaša životna suputnica.
  U ovom slučaju, trebali biste to prevazići i ne otežavati sebi život.
  c) Temelj zajedničkog života jeste duhovni i psihički smiraj
  Znamo, a to nam govore iskustvo, vjera i i Kur'an – da je svrha zajedničkog života udobnost, mir, ljubav i duhovnost, koje će svaki supružnik osjetiti pored onog drugog.
  Ako se taj osjećaj izgubi iz bilo kojeg razloga, nema razloga za nastavak zajedničkog života.
  Prema tome, Kur'an kaže – ili budite zajedno kao normalni ljudi vjernici, ili se raziđite u dobru i međusobnom poštovanju.
  Naravno, to ne znači da suživot podrazumijeva samo spokoj i mir, jer dvoje supružnika, osim zajedničkih vrijednosti i osobina posjeduju i razlike u mišljenju, moralu i ophođenju, stoga je razilaženje prirodno.
  Umijeće muškaraca i žena jest da ispravnim procjenjivanjem, što je više moguće, uklone korijen i uzrok razlika, potom svako od njih mora pretrpjeti neke od tih nevolja i nemorala druge strane i time ne dopustiti da se raziđu već kod prvog problema.
  Ali ako iz bilo kojeg razloga nije moguće živjeti zajedno, nema razloga da čovjek sam sebi nanosi bol i patnju. Nema potrebe da čovjek muči svoju psihu, da se opterećuje na javi i u snu, jednom riječju, da sebi zagorčava život.
  Bog Svemogući stvorio je čovjeka davši mu veliku snagu i potencijal pa samim tim, čovjek ne smije dozvoliti da ga gubitak prijatelja, supružnika ili saputnika toliko rastroji da to utječe na njegovo postojanje.
  Kada je Poslaniku islama rečeno u onim teškim uvjetima da je određeni ashab otišao, samo bi rekao rečenicu: "Ako u njemu ima dobra, Bog će ga vratiti. Ako nema dobra, bolje je da bude odvojen od nas." Ovo je najlogičniji i najmudriji odgovor na životne probleme.
  Nadamo se da možete riješiti ovaj problem oslanjajući se na Boga i vjerujući u svoje intelektualne i ljudske sposobnosti.
  Ili je razgovorom vratite, ili ozbiljnom odlučnošću zaboravite. U svakom slučaju, imat ćete mir, u suprotnom, nigdje nećete stići. Čak i ako se ne vrati i vi se ponovo oženite, ista slika će vas proganjati tako da nećete moći imati mira niti u novom braku.
  U svakom slučaju, molim za vas i molim Svemogućeg Boga da riješi vaš problem.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in