Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Brak Brak između rođaka
 1. Adelisa Mehmic

  Brak između rođaka


  Selam aljek, imam jedno pitanje. Ima jedan momak i mi nosimo ista prezimena i neki smo rod ali se ne poznajemo niti se nasi roditelji poznaju.
  Sestra od njegovog dida dodje mome didu polusestra. Niko nam ne moze nesto konkretno reci. Neki govore da to nije u tedu jer smo blizi rod a drugi kazu da nije velika stvar. Tako da molim vas da mi odgovorite na ovo sto brze. Hvala!!

  Odgovor

  U ime Boga,Milostivog,Samilosnog
  Es-selamu alejkum

  Časni Kur'an u 50. ajetu sure Ahzab donosi propise o ženama s kojima Poslanik može sklopiti brak, pa se između ostalog tu spominju kćreti amidža, daidža i tetki (s očeve i majčine strane). Prema tome, po islamskom pravu čovjek se može vjenčavati sa drugim koljenom – znači sa onim djevojkama koje mu nisu mahremi, kćerima tetki, amidža i daidža.
  Vidimo da se i sam Poslanik, s.a.v.a., vjenčao sa Zejnebom, kćerkom Safije, sestre hazreti Hamze, koja je dakle Poslanikova tetka.
  Hazreti Ali, a.s., također se vjenčao sa hazreti Fatimom, a hazreti Ali je sin Poslanikovog amidže. Kćerka Kasima ibn Ebi Bekra vjenčala se sa sinom Abdurahmana ibn Ebi Bekra. Dakle Ebu Bekr, prvi halifa, imao je dva sina Kasima i Abdurahmana i djeca ove dvoje braće su se vjenčala. Iz tog braka rodila se kćer koja se zvala Umu Farah, izuzetno pobožna žena i jaka ličnost koju je hazreti Ali ibn Husjen prosio za svog sina Imama Bakira, ona je na taj brak pristala i u tom braku se rodio hazreti Džafer ibn Muhammed Sadik.
  Prema tome dozvoljeno je vjenčavati se sa potomstvom amidža, tetki i daidža, pa nadalje.

×

Log in