Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. Intuicija


  Esselamu alejkum.
  Imam jako izraženu intuiciju i osjecaj slabo kad me prevari ali ta intuicija je u ogromnim količinama.Desava mi se cesto da jednostavno dobijem osjecaj da ce se nesto desiti i desi se al hvala Allahu sačuva me. I imam cesto snove izgovaranja sehadeta, sanjanje sudnjega dana, ustajanje umrlih koji govore da su prespavali sve do sudnjega dana?

  Odgovor

  Esselmu alejkum!
  U vezi s vašim stanjem o kojem govorite, molim da obratite pažnju na nekoliko stvari:
  a) Unutarnje viđenje veliki je blagoslov
  U časnom Kur’anu unutarnje viđenje i znanje o unutarnjim neprijateljima pripisuje se osobama koje imaju srčanu i unutarnju svijest o Bogu i poznaju šejtane koji su zaduženi da kod ljudi proizvode srčane sumnje, a zikrom i pažnjom prema Bogu udaljavaju ih od sebe.
  إِنَّ الَّذِينَ اتَّقَوْا إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِّنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُوا فَإِذَا هُم مُّبْصِرُونَ
  Oni koji se Allaha boje, priberu se i progledaju čim na njih šejtanska družina naiđe... (Al-A'raf, 201)
  Tumačeći riječ ta'ef koja se spominje u ajetu, Allame Tabatabai u svom tesfiru El-Mizan kaže da su to vrste šejtana koji su zaduženi da ubacuju sumnje u ljudska srca te da ih na taj način skrenu s puta. Unutarnja svijest o Bogu i pažnja mogu biti štit koji odbija šejtane i njihov utjecaj. Prema tome, unutarnje viđenje i osvijetljenost srca proizvod su svijesti o Bogu i bogobojaznosti.
  b) Ponekad snaga duše može prevariti čovjeka
  Moramo obratiti pažnju na to da je čovjekova duša izvanredno moćna egzistencija, koja pokreće čovjeka i vodi ga ka svojim vlastitim prohtjevima pa tako čovjek može skrenuti prije nego što toga i sam postane svjestan. Tada šejtan pomoću duše obavještava čovjeka o prošlim, sadašnjim ili budućim događajima pa čovjek umišlja da je na nekom položaju svijesti o Bogu i da je blizak Bogu. U stvarosti, ne samo da nije blizak Bogu već je upao u zamku duše i šejtana i ovo je arifima neupitna činjenica.
  Kur'an u časnoj suri Kahf u 103. i 104. ajetu kaže:
  Reci: 'Hoćete li da vam kažemo čija djela neće nikako priznata biti, čiji će trud u životu na ovome svijetu uzaludan biti, a koji će misliti da je dobro ono što rade?'
  Dakle, umislili su da je ružno lijepo, a nesitina istina, prema tome, moramo dobro paziti na svoju dušu i šejtanove spletke.
  c)Časni Kur'an naveo je primjere
  Kur'an je knjiga upute, a uputa je rezultat spoznaje. Ako spoznaja ne počiva na zdravom fitretu i vjerovjesničkim saznanjima, onda to, ustvari, nije spoznaja. Kur'an spominje izvanjske primjere onih koji su zbog ibadeta i pažnje stigli do visokih stepena i spoznali istine skrivenog svijeta, ali su na kraju, usljed šejtanovog djelovanja i vlastitog ega, skrenuli s pravog puta i unesrećili se. Kur'an spominje dva moguća uzroka njihovog skretanja i oduzimanja duhovnih vrijednosti. Prvi je pažnja prema egoističnim željama, a drugi ljubav prema vječnom životu, ali na Ovom svijetu.
  وَاتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ الَّذِي آتَيْنَاهُ آيَاتِنَا فَانسَلَخَ مِنْهَا فَأَتْبَعَهُ الشَّيْطَانُ فَكَانَ مِنَ الْغَاوِينَ
  I kaži im vijest o onome kome smo dokaze Naše dali, ali koji se od njih udaljio pa ga je šejtan dostigao, i on je zalutao. (Al-A'raf, 175)
  Ne samo da je moguće, nego postoje primjeri u vanjskom svijetu da su neki, i pored znanja o Istini, povezanosti sa skrivenim svijetom i njegovim osvjedočenjem, zapali u šejtanovu zamku i u konačnici sebi priskrbili nesreću. Prema tome, moramo biti oprezni da ne upadnemo u šejtanovu zamku i zamku vlastitog ega pod pretpostavkom da imamo Božiju blizinu i unutarnje oči.

  A što se tiče snova...
  Snovi o scenama Sudnjeg dana i proživljenju znakovi su bistrine duše i treba ih cijeniti, ali, istovremeno treba da pazimo na svoju dušu i čuvamo se šejtanovih zamki da, ne daj Bože, u njih upadnemo.
  Izgovarati šehadet, svjedočiti tevhid, poslanstvo i vilajet u snu,veoma je dobro, ali također, treba i na javi da budemo takvi da bismo, u konačnici, imali sretan kraj.
  U svakom slučaju, želim vam svako dobro i naglašavam da razvijate u sebi to stanje, ali da budete oprezni spram vlastitog ega i šejtanovih spletki.

  prof. Akbar Eydi

×

Log in