Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *

Najave

A A A
Promocija knjige " Nasirova etika"

Promocija knjige " Nasirova etika"

U utorak, 12. januara 2021. godine, u organizaciji Fondacije „Mulla Sadra“ u BiH bit će upriličena online promocija knjige „Nasirova etika” autora Nasiruddina Tusija.

Knjigu će promovirati mr. Lutfi Akbaš, prevodilac porf. dr. Sedad Dizdarević i prof. dr. Akbar Eydi. Promocija i live streaming počinju u 14.45 h i trajat će do 16.00 h na facebook stranici Fondacije.

Etika Nasiruddina Tusija, budući se nadovezuje na Aristotela, spada u etike vrline. Posebno je to izraženo u trećem dijelu ove knjige koji se bavi politikom. Preuzimajući Aristotelovo određenje čovjeka kao političkog bića/bića zajednice, izvan koje je nemoguć život ali i postizanje dobra, i za Tusija je svrha polisa/grada/društva učiniti čovjeka dobrim i pravičnim. Pošto je dobro moguće postići samo u polisu/društvu/gradu, za obojicu ovih filozofa etika predstavlja dio politike. Shodno tradicionalnom razumijevanju filozofije još iz njenog helenskog doba, i Tusi razumijeva filozofiju kao sveobuhvatnu ili univerzalnu nauku te na početku djela donosi i pregled njene sveobuhvatne strukture. 

Budite uz nas!

×

Log in