Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Neuzvraćena ljubav
 1. gost

  Neuzvraćena ljubav


  U ime Boga,Milostivog,Samilosnog
  Es-selamu alejkum
  Ima nesto sto me muci vez duze vrijeme,a nikako ne mogu da budem pametna sto se tice toga pa vas molim da mi odgovorite.Ima jedan momak,i vremenom sam ga previse zavoljela.On je upoznat sa svim time i hoce da budemo prijatelji,medjutim ja svoje emocije i osjecaje tesko mogu da kontrolisem. Kako kaze Ibn Qajjim "A ljubav nece biti zadovoljna tobom sve dok za nju ne zrtvujes i svoju dusu..." Trudim se da klanjam,ucim Kur`an i sve to, ali dodje vrijeme kad me osjecaji preplave i padnem u veliku tugu, depresiju,osjecaj usamljenosti zbog toga,ne mogu da se oduprem tome i onda sam i nezainteresovana za bilo sta oko sebe.Pa vas molim ako mozete da mi date neki savjet.
  Da vas Allah dž.š. nagradi.
  Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog
  Esselamu alejkum
  Poštovana, znam da ljubav prema nekom ili nečemu u jakoj mjeri ne dozvoljava da čovjek misli o nečemu drugo mimo voljenog.
  Tragom toga, u nastavku ću reći nekoliko stvari i ako ih budete mogli praktično primijeniti, moći ćete otrgnuti svoje srce od te ljubavi:
  1. Čovjek je tragalac za srećom
  Svaki čovjek u skladu sa svojom bogomdanom prirodom je tragalac za srećom. Ta sreća može se steći uz pomoć niza činilaca, a samo jedan od njih je ljubav. Drugi način je promišljanje i umovanje. Dakle, da čovjek posredstvom te perceptivne moći sam utvrdi da li je voljeni kojem je srčano privržen i zbog kojeg se želi žrtvovati vrijedan tog žrtvovanja ili ne. Ako odgovor razuma bude odričan, onda mora suzbiti svoje osjećaje i sebe od voljenog udaljiti. Ako vaš voljeni ne želi živjeti sa vama i samo želi iskoristiti vaša osjećanja, da li je doista takav odnos s njim dobar za vaš život? Da li vi svom srcu i čistim osjećanjima možete dati zadovoljavajući odgovor? Zar nećete na sudu te ljubavi biti osuđeni? Kada vas vaše srce upita zašto ste ga predali voljenom koji ne cijeni njegovu vrijednost i ne razlikuje vrijedni biser od slomljene vaze, šta ćete odgovoriti? Prema tome, baš kao što volite tu osobu trebate voljeti i svoje srce. Pa zašto tu čistu ljubav i osjećanja dajete nekome ko vas ne cijeni i ko samo želi zloupotrijebiti vaša osjećanja i želi vas žrtvovati za svoje kratkotrajne niske pobude i potom odbaciti?

  2. Obratite pažnju na riječi na koje se pozivate
  Istina je da ako čovjek svoju dušu ne žrtvuje to nije istinska ljubav i da ta ljubav neće biti zadovoljna zaljubljenikom. Ali isto tako, ta ljubav ima pravo zaljubljenog pitati o voljenom, ko je on? U kojoj mjeri je postojan? Kakva je procjena voljenog o ljubavi i zaljubljenom? Ako voljeni ne cijeni ljubav, onda je ispoljavanje ljubavi zaljubljenog izdaja, a ne sama ljubav. Zaljubljeni čovjek nikada nije spreman da izda svoju ljubav, jer u tom slučaju on nije zaljubljenik već izdajnik.
  Mevlana kaže da se ljubav zbog izvanjske ljepote nikako ne bi trebala zvati ljubavlju, jer je njen ishod sramota, poniženje i kajanje. Stoga poštovana vjernice, uzmite u obzir ishod svoje privrženosti toj osobi. On će vas jednog dana ostaviti i okrenuti leđa vašim osjećanjima i ljubavi. Razum nam govori da osjećanja i ljubav dajemo onima koji nas vole te da se žrtvujemo samo za one koji su toga vrijedni.
  Jedan poznati umjetnik i glumac u oporuci svojoj kćeri je rekao: “O kćeri moja, ovo je moje životno iskustvo pa poslušaj: ‘Svoje tijelo podaj samo onom ko voli tvoju dušu, a nemoj da dušu svoju podaš nekom ko želi tvoje tijelo.’”
  Prema tome, ne dajmo olahko svoju sreću nekome ko ne želi našu sreću već nas želi samo radi vlastite zabave i užitka.

  3. Ljubav prema Bogu ima sve vrijednosti
  Ako kroz namaz, učenje Kur’ana i promišljanje o značenju i zbilji to dvoje (namaza i Kur’ana) uspijete steći Božiju ljubav tada ćete shvatiti svoju vrijednost i cijenu svoje ljubavi i čistih ljudskih osjećanja.
  Tek tada nećete sebi dozvoliti da uđe u vaše srce i dušu neko ko vas ne voli radi vas, već samo zarad zabave i prolaznog užitka.
  prof. Akbar Eydi

×

Log in