Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Da li džinni imaju zagrobni život?
 1. faruk

  Da li džinni imaju zagrobni život?


  Esselamu alejkum,citao sam da dzinni umiru,i da ce na kraju i meleci umrijeti,pa me zanima ima li igdje u islamskoj lieraturi pomenuto da li i oni imaju zagrobni zivot kao mi ljudi.Hvala.

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog
  Esselamu alejkum,
  Ukoliko se pročita sura Džinn iz časnog Kur'ana može se razumjeti da su oni bića poput nas i da imaju svoje šerijatske obaveze. Jedna njihova skupina su vjernici, dakle vjeruju u časni Kur'an, dok drugu skupinu čine nevjernici i neprijatelji Božijih vjerovjesnika, baš kao što se kaže u časnom Kur'anu:
  وَكَذَٰلِكَ جَعَلْنَا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوًّا شَيَاطِينَ الْإِنْسِ وَالْجِنّ
  Tako smo mi svakom vjerovjesniku neprijatelja dali, šejtane ljudī i šejtane džinā. (El-En'am,112)
  Božiji poslanici imaju neprijatelje u ljudima i džinima, prema tome na Onom svijetu čeka ih obračun, knjiga, Džennet i Džehennem.
  Vas poštovani pitaoče, kao sve čitaoce, molim da pročitaju časni Kur'an jednom zbog razumijevanja, a ne zbog sevapa koji se dobijaju samim učenjem časnog Kur'ana. Časna knjiga Kur'an služi da pokaže put života i vječne sreće ljudima. Nažalost , dogodi se da je niti jednom ne pročitamo s pažnjom i baš zbog toga smo danas mi muslimani dospjeli u međusobne sukobe, prolijevamo vlastitu krv u ime islama, zaostali smo na naučnom, tehnološkom, ekonomkom, kulturnom i industrijskom polju.
  Zar mi ne bi trebali sve propise, moral i vlastita uvjerenja preuzeti iz Kur'ana?! Stoga, poštovani, pozovite sami sebe, a i druge, na čitanje Kur'ana s razumijevanjem i djelovanje po njemu, kako bi na taj način otvorili put sreće sebi i drugima.
  Uzvišenog Boga molim za vaš uspjeh i ispričavam se zbog ove kratke digresije.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in