Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Sanjati smrt roditelja
 1. Mirza

  Sanjati smrt roditelja


  Esselam Alejkum!
  Sanjao sam jedan cudan san, a koji je bio tako realan a trajao je izuzetno kratko - zapravo kao da su bila dva sna, a ne znam da li se mogu povezati, a volio bih tumacenje. Naime, prvo sam sanjao kako idem sa drugom prema nekoj zgradi, ali plivajuci kroz vodu (kao da ima ogromni bazen). Naredna scena je isto to, ali je bio i njegov brat i isli smo prema toj zgradi gdje zivi djevojka koju oni znaju, a koja se udaje. Iduca scena su kako su drug i brat ubili nekog gmizavca - nije zmija, ali je nesto dosta manje, ali nije ni gušter.Nakon toga, scena u kaficu gdje je neko prosuo vodu na konobara slucajno, a potom dolazi ono zbog cega i pisem. Naime, sanjao sam da mi je otac umro i da odlazim u gusulhanu da ga posljednji put vidim tacnije da dogovorim se o tome, a potom odlazim do majke i sestre da i njih pitam hoce li ici sa mnom. U snu sam dosta plakao. Kako se moze ovo protumaciti? Ubijanje gmizavca, vjencanje mlade djevojke, a potom smrt. Zahvaljujem vam se i neka vam Allah da svako dobro.

  Odgovor

  Poštovani pitaoče, san je jedan od pokazatelja stvorenog poretka – da bi uz pomoću njega znali da je vlasnik i upravitelj svih postojećih svjetova Uzvišeni Bog. Ono što mi vidimo u snu je samo forma materijalnog svijeta. Da bi mogli vidjeti, čuti ili se kretati potrebna su nam materijalna sredstva poput očiju, ušiju ili nogu.Međutim, svijet snova nam šalje poruku da ne postoji samo svijet materije i materijalna čula, već da postoje i viši svjetovi, a samim tim i njihov Stvoritelj. U tim svjetovima, također, postoji smijeh, plač, plivanje, ubijanje zmije, vjenčanje, susret s ocem i majkom i stotine drugih stvari koje smo vidjeli, čuli ili o njima čitali. Jednog dana ćemo otići u taj svijet i na njemu živjeti. Ukoliko na Ovom svijetu budemo živjeli ispravno i budemo slijedili vjerske propise onda ćemo sigurno i na Onom svijetu živjeti ispravnim životom. Ako se budemo ponašali suprotno Božijim zakonima, na Onom svijetu ćemo biti u teškoći, koja će biti samo posljedica naših misli, djela i morala. Dakle, san je samo upozorenje da se probudimo iz zaborava.
  Vezano za vaš san mogu reći da je san samo forma nastala iz vaše jave. Povedite računa o svojim mladenačkim prohtjevima da se, ne daj Bože, ne udaljite od Božijih granica, pa se zbog harama pretvorite u zmiju ili nekog gmaza ili da vam duša strada uz pomoć osobe koja je prethodno s vama doživjela neku slast ili zadovoljstvo.
  Otac u snu označava razum i perceptivnu moć čovjeka, pa je drugi san dobro povezan sa prijašnjim. Ako čovjek ne koristi razum i njegove perceptivne moći, izgledat će kao da je mrtav.
  Gusulhana i plač su dobri znaci jer vas opominju i upozoravaju da trebate više nego prije promišljati o svom materijalnom i duhovnom životu.
  Iskreno vam želim da vas Uzvišeni Bog probudi iz stanja nemara i usmjeri ka Sebi te da se što bolje okoristite razumom i sebi stvorite bolju budućnost.
  Svako dobro!
  prof. Akbar Eydi

×

Log in