Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Izostajanje namaza
 1. Riaa

  Izostajanje namaza


  Selam, zeljela sam poceti klanjati ali imam problem. Naime, ne bih stizala klanjati svaki vakat u njegovo vrijeme, iz opravdanih razloga, zivim s tetkom koja se protivi tome i znam da bi mi stvarala probleme a ja zaista imam zelju klanjati. Zanima me, da li moram svaki namaz naklanjat koji propustim prijw klanjanja tog kojeg zelim klanjati ili mogu klanjati bez naklanjavanja ? Planiram se iduce godine odseliti pa bih klanjala sve namaze kako i treba u njihovo vrijeme, ali me zanima da li je grijeh ako klanjam ovako kada stignem ili da li je grijeh ako ne naklanjam propusteno.

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Poštovana, drago mi je čuti da težite Božijem zadovoljstvu jer je Bog čovjeku od svih najbliži, prema ljudima najmilostiviji i želi im svu sreću.
  Časni Kur’an, kada želi predstaviti Boga, koristi se Božijim svojstvima, a jedno od tih svojstava opisuje na sljedeći način:
  هُوَ الَّذي يُصَلِّي عَلَيْكُمْ وَ مَلائِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَی النُّورِ وَ كانَ بِالْمُؤْمِنينَ رَحيماً
  On je Taj koji vas blagosilja i meleci Njegovi – da bi vas izveo iz tmina na svjetlo; a za vjernike je Milosrdan. (Al-Ahzab, 43)
  Na drugom mjestu ukazuje na sljedeće svojstvo:
  وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖأُجِيبُدَعْوَةَالدَّاعِإِذَادَعَانِۖفَلْيَسْتَجِيبُوالِيوَلْيُؤْمِنُوابِيلَعَلَّهُمْيَرْشُدُون
  A kad te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu! (Al-Bekare, 186)
  Prema tome, izgradnju relacije s Uzvišenim Bogom putem svjesnog ibadeta svakako treba pohvaliti a vi treba da budete zahvalni Bogu da bi vam ova blagodat potrajala te da bi se uvećala i produbila.
  Što se tiče propuštenih namaza, nije potrebno da prije svakog obaveznog namaza klanjate one što ste propustili ali je obavezno imati namjeru naklanjati one što ste propustili kad god vam se ukaže prilika za to.
  Dakle, kada nastupi vrijeme namaza, klanjajte nastupajući namaz, a one što ste popustili klanjajte kad god imate vremena. Budite iskreni u svojoj namjeri pa će i Uzvišeni Bog sigurno pomoći.
  Svako dobro.
  Prof. Akbar Eydi

×

Log in