Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. Namaz


  Selam alejkum
  Tokom namaza osecam u telu valove vrucine i vreline,desava mi se samo tokom namaza. Nekad mogu dovrsiti namaz a nekad ga moram prekinuti zbog toga. Muci me i brine ovo moje stanje. Imam tek 19 godina. Htela bih znati zasto mi se to dogadja samo tokom namaza i kako da prevazidjem to stanje. Hvala

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog
  Esselamu alejkum,

  Na samom početku moram kazati da je glavni cilj šejtana odvraćanje čovjeka od puta ka Bogu i naravno, njemu nije važno uz pomoć kojih će sredstava doći do svog cilja.
  Ponekad je moguće da se čovjeku nešto dogodi sasvim slučajno, ali da on na to gleda kao na posljedicu nekog posebnog događaja, pa stvara sebi misaoni pritisak tako da mu se to slučajno djelo stalno ponavlja.
  I treće, treba znati da je, sa šerijatskog gledišta, prekidanje namaza zabranjeno, osim u slučajevima kada postoji zakonsko ili racionalno opravdanje.
  Šejtan koristi upravo tu priliku i želi da vam namaz predstavi teškim i nepodnošljivim. I tako, korak po korak, smanjuje vam želju za namazom ili još gore, učini da zamrzite namaz. Kada čovjek nešto počne mrziti onda se trudi da to maksimalno izbjegava. Odbacivanjem namaza siječe se veza čovjeka i Boga.
  Koji je put izlječenja? Za svaku bolest postoji lijek, pa tako i za vaš problem postoji rješenje.
  Da bi se čovjek posvetio liječenju potrebno da je prvo spozna bolest. Vaša teškoća je psihičke i duhovne naravi, pa se može izliječiti ispravnim razmišljanjem.
  Prvi korak: Ne obraćati pažnju na vrućinu. Pokušajte je ignorirati u potpunosti.
  Drugi korak: Ustrajnost u ignoriranju.
  Treći korak: Ne prekidati namaz. Jer neprekidanje namaza zapravo je provođenje misaone volje koja želi ignorirati ono stanje.
  Četvrti korak: Sami sebe uvjerite da je taj osjećaj vrućine samo proizvod vašeg osjećanja i čvrsto odlučite da taj osjećaj poništite.
  Ako donesete čvrstu odluku o ignoriranju tih osjećaja i neprekidanja namaza, oni će nestati. Ne dozvolite da vas ovaj osjećaj savlada, jer će u tom slučaju ući u svaki kutak vašeg života i snaći će vas još teži psihički problemi. Premladi ste za to. Najopasnije za čovjeka jesu misaone sumnje. Sami sebe uvjerite da želite dobar život, jer takvo stanje je samo prepreka ispravnom i dobrom životu.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in